Syöpä

Ajattelin ottaa toiseksi aiheekseni syövän. Syöpä on pelottava ja usein kohtalokaskin sairaus. 85-vuotiaista joka kolmannella on todettu jokin syöpätauti. Viime vuosina onkin kyselty, onko syöpä lisääntynyt. Syöpä on lisääntynyt, mutta suurin osa johtuu väestön ikääntymisestä. Jos ihminen ei kuole johonkin kilpailevaan syyhyn, kuten isorokkoon, tuberkuloosiin tai keuhkokuumeeseen, hänellä on suuri mahdollisuus saada syöpä 70-80 -vuotiaana, kirjoittaa Jouko Tuomisto kirjassaan 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä. Muutama syöpä on Tuomiston mukaan yleistynyt selvästi ja esimerkiksi ihomelanooman ja naisten keuhkosyövän lisääntyminen olisi pysäytettävissä.

Koko ajan tulee uusia tutkimuksia, joiden mukaan yhä useampi aine ja asia aiheuttaa syöpää. Tuntuu, ettei mitään voisi syödä, käyttää tai tehdä joutumatta syöpäriskin alle. Se on totta nimittäin hengitysilman happikin aiheuttaa happiradikaalien takia mutaatioiden kautta syöpää. Amerikkalaiset Bruce Ames ja Lois Gold ovat arvioineet, että jokaiseen rotan soluun syntyy noin 1000 mutaatiota päivässä eli elämän aikana joka soluun syntyy miljoona perimävauriota. Ihmisellä tahti on hitaampi, mutta elinikä puolestaan pidempi, jolloin perimävaurioita ehtii kertyä suunnilleen sama määrä. Usein mutaatio ei ole haitallinen, mutta saattaa osua juuri syövän synnyn kannalta merkittävää geeniin ja synnyttää syöpäsolun. Kuinka paljon on siis merkitystä yhdellä lisämutaatiolla, kun päivässä syntyy niin paljon mutaatioita itsestään?

Vastoin yleistä luuloa syövän keskeiset syyt eivät ole ympäristön kemiallistumisessa, vaan vanhoissa suurissa tekijöissä, joiden vähentäminen vaatii ennen muuta elintapojen muutoksia, kertoo Tuomisto. Tupakoinnin osuuden on arvioitu olevan Suomessa 23%. Työympäristön osuudeksi on arvioitu miehillä 4% ja naisilla alle 1%. Ionisoivan säteilyn osuudeksi arvioitiin 3%. Epäterveellinen ruokavalio lisää melko paljon syöpäriskiä. Tulisi syödä kohtuudella lihaa, eläinrasvaa ja suolaa ja puolestaan paljon kokojyvätuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Esimerkiksi lisäaineiden osuus syövän synnystä on hyvin pieni. Varmuudella ei voida edes sanoa lisäävätkö vai vähentävätkö ne syöpäriskiä. Todennäköisesti lisäaineet vähentävät syöpäriskiä estäessää ruuan pilaantumista. Mielestäni kannattaisikin käyttää enemmän tarmoa esimerkiksi radonin aiheuttaman syöpäriskin pienentämiseen kuin lisäaineiden äärimmäisyyksiin menevään välttelyyn. Ihmisen terveyshaittojen kannalta tärkein kodin säteily Suomessa on radon. Suomen kallioperässä muodostuu paljon radonia, joka pääseekin helposti asuntoihin. Radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa 200 keuhkosyöpätapausta. Ihmiset tuntuvat kuitenkin olevan enemmän huolissaan esimerkiksi lisäaineiden aiheuttamasta syöpävaarasta kuin radonista.

Lähteenä: Jouko Tuomisto, 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä, hippokrates, duodecim
Kuvat: 1 ja 2

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike